اسید لاکتیک (C3H6O3) از ترکیب لاکتات یا یون لاکتات (C3H5O3-) با یون هیدروژن یا پروتون (H+) ایجاد می شود که فرمول مولکولی آن (CH3-CHOH-COOH) است.

 

تصویر زیر:

 

 


در گذشته، اسید لاکتیک به عنوان یک عامل خستگی و درد عضلانی شناخته می شد و هنوز نیز ممکن است چنین باوری وجود داشته باشد. در جریان متابولیسم کربوهیدرات ها به هنگام فعالیت های شدید بدنی، طی گلیکولیز بی هوازی، لاکتات تولید می شود. 


 

 

 دیدن تمام قسمت های تصویر بالا با کلیک بر روی اینجا

 

عده ای معتقدند که با بالا رفتن میزان اسید لاکتیک، تجمع یون هیدروژن نیز در بدن افزایش می یابد که این می تواند یک عامل درد عضلانی باشد (به علت اسیدی شدن محیط و تحریک پایانه های عصبی آزاد). این نوع از درد عضلانی ممکن است درارتباط با آزردگی یا درد عضلانی حاد (Acute muscle soreness) مطرح باشد. درد عضلانی حاد با خستگی همراه بوده و گذرا است.


نکته ای که درارتباط با افزایش میزان اسید لاکتیک باید توجه داشت این است که درصورت وجود اکسیژن کافی، اسید لاکتیک می تواند به گلوکز تبدیل شود که این حالت بیشتر در کبد صورت می گیرد. همچنین عضله قلب نیز توانایی تبدیل اسید لاکتیک را به اسید پیروویک دارد و بدین ترتیب اسید پیروویک می تواند در مسیر تامین انرژی قرار گیرد. بنابراین اسید لاکتیک خود یک منبع انرژی برای بدن نیز محسوب می شود.


امروزه دردها یا آزردگی های عضلانی با شروع تاخیری (Delayed onset muscle soreness or DOMS) را به علت پارگی های بسیار کوچک در فیبرهای عضلانی یا ضایعه بافت همبند در ناحیه اتصال تاندون-عضله می دانند. 


مطالب مرتبط:

آدنوزین تری فسفات (Adenosine triphosphate)

سیستم های انرژی بدن 

فسفاژن چیست 

لاکتات
لیپولیز 
گلوکونئوژنز 
گلیکولیز 
کم آب شدن بدن 
گلیکوژن 
کاتابولیسم 
آنابولیسم چیست 
متابولیسم چیست 
کربوهیدرات 
الکترولیت 
بیوشیمی 
آناتومی 
فیزیولوژی 
بیولوژی 

مایع درمانی